nedjelja, 5. srpnja 2009.

Još o medu


Med je sladak gust sok što ga pčele medarice tvore od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama (medene rose) nekih kukaca. Med je i najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam.
Nektar koji pčele skupljaju iz cvijeća glavni je izvor ugljikohidrata koje pčele pretvaraju u lako probavljivi slador - glukozu i fruktozu, koji je glavni sastojak meda.
Zreli med ne sadrži više od 15% vode, a pčele ga u saću pokrivaju voštanim poklopcima i tako čuvaju od upijanja vlage i kvarenja. U medu se nalaze minerali, aminokiseline, visoko vrijedne organske kiseline kao što su mravlja, jabučna, limunska, octena, jantarna kiselina, pigmenti, razni derivatiklorofila, vosak, inulin te elementi kompleksa vitamina B.
Med medljikovac sadrži 13 puta više mineralnih tvari od cvjetnog meda, a osobito željeza.
Svi dosadašnji pokušaji miješanja industrijske proizvodnje meda usprkos silnoj tehnologiji i uloženim ogromnim sredstvima dali su poražavajuće rezultate.
Tajnu proizvodnje pravog prirodnog pčelinjeg meda pčele nose u svom tijelu i organima za probavu koji taj proizvod pretvaraju u lijek gotovo nezamjenjiv u ljudskoj prehrani.
Nema na svijetu pčele koja proizvodi loš med, loš med rezultat je industrijskog punjenja meda ili lošeg nesavjesnog i needuciranog pčelara.
Zdravi i veseli bili!!!
p.s. pogledajte američka razmišljanja o važnosti pčela u oprašivanju "....40% svjetskih zaliha hrane , uključujući jabuke, rajčice i jagode ovise o pčelama....." (klik na sliku)
There are around 16000 species of bee. Only seven of these are responsible for creating the world's sweetest treat -- honey. Combining Ilona's gorgeous photography and E. Readicker-Henderson's engaging text, A Short History of the Honey Bee follows the journey from flower to hive to honey throughout history.A Short History of the Honey Bee starts with the story of the honey bee -- why it is named Apis mellifera, how it has evolved from a solitary creature to one that travels in groups, why it stings, and how pollination really works. Readicker-Henderson then moves on to the honey, detailing its history from a wild food foraged for on cliffs to the many varieties available for purchase today. But it is the everyday importance of the bee that remains the central message. Forty percent of the world's food supply -- including apples, tomatoes, and strawberries -- is dependent on pollination by honeybees. Colony collapse, when the worker bees suddenly disappear and leave behind the queen and the hive, is an ecological and agricultural crisis. For this reason alone we need to be more aware of the significance of bees.