srijeda, 11. studenoga 2009.

Kemijski sastav meda


Med sadrži više od sto za organizam važnih sastojaka. To su prije svega šećeri kojih ima i do 75% (fruktoza 38%, glukoza 30%, saharoza 1-2%, a ostatak čine maltoza i ostali disaharidi), voda do 18%, organske kiseline 0,3% (jabučna, vinska, limunska, oksalna, mliječna, ), enzimi (invertaza, dijastaza, katalaza, fosfataza, dehidraza, oksidaza, peroksidaza...), minerali 0,2% (željezo, bakar, mangan, silicij, klor, kalcij, kalij, natrij, magnezij i dr.), vitamini C i B kompleks, A, K i E,  te fitokemikalije (flavonoidi i fenoli) koje imaju oksidativna svojstva. Kako u medu ima i peludnih zrnaca on sadrži i nešto bjelančevina.
Vitamini u medu imaju veću farmakološku aktivnost od onih dobivenih u farmaceutskoj industriji. Komplet biogenih materija iz sastava meda (enzimi, fermenti, fitohormoni, mikroelementi..) pojačavaju djelovanje vitamina u medu kao i njihova ljekovita svojstva.
Med sadrži i nekoliko biogenih stimulatora koji utječu na rast, raspoloženje i opće stanje organizma.