srijeda, 2. prosinca 2009.

Bronhitis kronični (BRONCHITIS CRONICA) i med

bronhitis
Kronični bronhitis karakterizira dugotrajna upala sluzokože bronha, koja se ispoljava periodima kašlja i iskašljavanja tijekom tri mjeseca godišnje uzastopno  dvije godine ili više. Kronični bronhitis je relativno česta bolest. Od nje boluje između 10-15% odrasle populacije. Važno je istaknuti da je ta bolest uglavnom vezana uz pušače, pa gotovo ne postoji pušač s "dužim stažem" koji nema ovu bolesti. 
Najvažniji vanjski faktori koji utječu na nastanak bronhitisa jesu onečišćeni zrak, pušenje i infekcije dišnog sustava.
Od unutarnjih faktora bitni su: nasljedna slabost dišne sluznice, pojačana osjetljivost na čimbenike iz okoliša, poremećena regulacija širenja i sužavanja bronha, ali i neki drugi faktori za sada još nepoznati.
Dolazi do oštećenja trepetljikastog epitela koji ima funkciju održavanja "higijene" dišnih putova, povećava se broj vrčastih stanica koje izlučuju sluz. Zbog toga dolazi do povećanog izlučivanja sluzi koja može biti bistra, ali i potpuno gusta, gnojna. U manjim bronhima mogu biti prisutni čepovi skrućene sluzi koji uzrokuju opstrukciju protoku zraka.
Povećanje mase i broja vrčastih stanica koje izlučuju sluz karakterističan je znak za kronični bronhitis.

Liječenje medom i ostalim pčelinjim proizvodima u jednoj klinici je obuhvatilo 8400 kroničnih bolesnika. Nakon tretmana njih 92% je otišlo sa trajnim poboljšanjem. Liječenje traje oko 20 dana uz dvije aerosolne inhalacije medom i oralno uzimanje meda 100-120g.
U kućnim uvjetima preporučaju se parne inhalacije medom ili voštano-propolisne u posudi sa vrućom vodom i to ujutro i navečer. Kao sredstvo za iskašlavanje koristi se 0,75% vodeno alkoholna otopina propolisa i to 1 žličica 3 puta dnevno ili 20 kapi 30% alkoholnog ekstrakta propolisa. 
Osim ovih recepata u narodnoj medicini za bronhitis se koristi i crna rotkva, na način da joj se izdubi sredina i napuni medom, te se nakon nekoliko dana ocijeđeni sok uzima po jedna žlica tri puta na dan.
Preporuča se: med pomiješan sa nastruganim hrenom, med od četinara, med rastvoren u čaju od ljubičice ili kadulje.
Zdravi i veseli bili!!