nedjelja, 10. siječnja 2010.

Gastroenterokolitis (GASTROENTEROCOLITIS CHRONICA) i med

Gastroenterokolitis ili istovremena upala želuca, tankog i debelog crijeva.Akutni infekciozni gastroenterokolitis česta je bolest koja ugrožava život i zdravlje ljudi diljem svijeta. Više od 2,000.000 djece na godinu umire zbog proljeva, uglavnom u najsiromašnijim zemljama Afrike, Azije i Južne Amerike.Broj uzročnika akutnoga gastroenterokolitisa koji se mogu dokazati sve je veći. Campylobacter spp., Salmonella spp., Shigella spp, enterovirusi, kalicivirusi, Cyclospora, Cryptosporidium, Giardia, Clostridium difficile i drugi mikroorganizmi uzrokuju stotine milijuna slučajeva gastroenterokolitisa na godinu. Mnogi od navedenih uzročnika lako se šire hranom i vodom.
Simptomi su nadutost stomaka, kolike, zatvor, proljev, glavobolja itd.
Liječenje pčelinjim proizvodima uključuje med, propolis, cvjetni prah. Najbolji rezultati se postižu kombinacijom sva tri proizvoda.
Med- liječenje traje 4-5 tjedana. Koristi se med od kestena, lavande, livada, planinski. Uzima se 1 žlica, rastvorena u čaši mlake obične ili mineralne vode, tri puta dnevno.
Propolis- koristi se 10%-tni vodeni ekstrakt na način da se dnevno uzima 1-2 žlice prije jela. Kod korištenja 30%-tnog alkoholnog ekstrakta uzima se 30-40 kapi u čaši tople vode ili toplog mlijeka tri puta dnevno prije jela.
Cvjetni prah- jedna žlica tri puta dnevno prije jela (rastvoren u vodi, mlijeku,).
Apikompleks- kako smo spomenuli radi se o najefikasnijoj metodi. Priprema se na slijedeći način: 1000g meda se miješa sa 200g cvjetnoga praha i 50g očišćenoga i u prah samljevenog propolisa. Uzima se 1 žlica rastvorena u čaši mlake mineralne vode, tri puta dnevno prije jela.
Zdravi i veseli bili!!