ponedjeljak, 28. prosinca 2009.

Gastritis kronični (GASTRITIS CHRONICA) i med



Kronični gastritis se definira na osnovi prisutnosti upalnih stanica u želučanoj sluznici.
Prva podjela je prema težini bolesti: superficijalni (površinski) gastritis je lakši oblik, dok je drugi teži oblik bolesti opisan kao atrofični gastritis.
Druga podjela bolesti dijeli kronični gastritis na tip A i tip B. Tip A kroničnog gastritisa rjeđi je oblik i većinom zahvaća gornje dijelove želuca, bliže jednjaku. Ovaj tip bolesti karakteriziran je i stvaranjem protutijela na posebnu vrstu želučanih stanica i na molekulu koja je važna za sintezu crvenih krvnih stanica.
Kao posljedica bolesti dolazi do razvijanja perniciozne anemije. Tip B je znatno češći oblik i zahvaća antrum, dio želuca koji se ulijeva u crijevo. Ovaj oblik bolesti imaju sve osobe starije od 70 godina.

Jedna stara poslovica kaže: "Med je najbolji prijatelj želuca". 
U liječenju medom preporuča se uzimanje 1-2 g meda po kilogramu težine podijeljeno u tri dnevna obroka. Kod hiperacidnog gastritisa med se uzima 2 sata prije jela rastvoren u mlakoj vodi.
Kod hipoacidnog gastritisa med se uzima 10min prije jela rastvoren u mlakoj vodi. U oba slučaja liječenje traje 20-30 dana. Preporuča se nektarski med.
Liječenje propolisom -  koristi se 20%-tni alkoholni ekstrakt propolisa. Preporuča se uzimanje 20 kapi u čaši tople vode 3 puta dnevno prije jela. Liječenje traje 3-4 tjedna, a bolovi nestaju prvih 6-7 dana terapije.
Zdravi i veseli bili!!