četvrtak, 5. studenoga 2009.

Med kao prirodni doping



Nakon uzimanja meda javlja se osjećaj krepkosti, nestaje umor i nastaje želja za fizičkom aktivnosti. Ova osobina meda poznata je i iz davne prošlosti. Poznato je da su stari Grci vojnicima davali med i tako ih činili snažnijima, hrabrijim i borbenijim. U starom Rimu gladijatori su također uzimali med. U modernije vrijeme poznati su slučajevi svjetskog prvaka u biciklizmu koji je za vrijeme takmičenja uzimao med i čaj, te jednog američkog nogometnog kluba koji su prije i za vrijeme utakmice uzimali med. Kao visokokaloričan i visokoenergetski proizvod med je dio svakodnevnog menija astronauta. 
Skupina rumunjskih istraživača je, u jednoj bolnici za sportsku medicinu , istražila djelovanje meda kao prirodnog sredstva na formu kod vrhunskih sportaša. Rezultati istraživanja su bili uvjerljivi: promatrani sportaši su postigli veće biološke i tehničke pokazatelje.
Svojom visokokaloričnom vrijednošću med u vrlo kratko vrijeme daje mnogo energije čak i kad se uzima u malim količinama. Uzimanje meda kao "dopinga" se preporuča 20-30 minuta prije natjecanja u količini od oko 40g. ( 2 žlice).
Planinari često prakticiraju nakon dugog i iscrpljujućeg hoda konzumirati 1-2 žlice meda da bi što prije povratili snagu.