nedjelja, 6. prosinca 2009.

Medeni kruh


Za pripremu ovog prekrasnog kolača pripremite:
-3 dkg kvasca
-1/2 žličice smeđeg šećera
-5 žlica meda
-3 dkg pšeničnih klica
-18 dkg brašna
-35 dkg raženog brašna
-1,5 žličica soli
-1 vanilin šećer
-1 žličicu mljevenih klinčića
-1 žličicu mljevenog cimeta
-po 5 dkg ušećerenih korica limuna i naranče
-15 dkg nasjeckanih badema
-6 dkg otopljenog maslaca
-2 žličice ulja (za kalup)


Izmrvite kvasac u 2 žlice mlake vode, dodajte smeđi šećer i malo brašna. Poklopite i pustitte 15 minuta da se diže. U međuvremenu pomiješajte med i pšenične klice pa ih prelijte sa 2,5 dcl tople vode. Miješajte dok klice ne omekšaju. U toplu zdjelu prosijte obje vrste brašna, dodajte uzašli kvasac, med, sve začine, rastopljeni maslac i bademe. Dobro izmjesite, pokrijte i ostavite na toplom dok udvostruči obujam. Nakon toga ga još jednom premijesite, dodajte korice naranče i limuna i stavite u nauljeni kalup. Ostavite da se diže dok ne udvostruči obujam. Nakon toga kruh premažite preostalim uljem i pecite 15 min u pećnici zagrijanoj na 240*C. Nakon toga smanjite na temperaturu 200*C i pecite dodatnih 30min.
U slast!!