subota, 20. veljače 2010.

Anosmija ( Anosmia ) i med

Anosmija ili gubitak osjeta mirisa, može biti jednostrana ili obostrana, te isto tako privremena ili trajna. Izazvana je patološkim procesima u nosnoj šupljini. Anosmija je posljedica distrofije, atrofije ili lezije mirisnog epitela. Najčešći uzrok anosmije je kronična upala sluznice nosa ili rinitis.
Zbog visokih regenerativnih osobina meda na oštećene ćelije i tkivo, liječenje anosmije medom daje izvrsne rezultate. Liječenje se izvodi pomoću dvije metode:

  • Aerosolne ili ultrazvučne inhalacije sa medom razrijeđenim u destiliranoj vodi od 10-30%. Inhalacija se provodi 2 puta dnevno u trajanju od 20 minuta (udiše se kroz nos, a izdiše kroz usta). Koristi se nektarski med koji dokazano, osim regenerativnih, ima i antibakterijska svojstva u odnosu na patogene mikroorganizme iz sluznice nosa.
  • Aplikacija meda u nosnice provodi se uveče prije spavanja. Sam postupak je opisan u postu:  "Terapijska primjena meda točka 2. Vanjska primjena"

U medicinskim krugovima se uglavnom problem anosmije smatra trivijalnim, ali možda ovaj tekst pomogne nekome kome problem nije trivijalan.
Zdravi i veseli bili !!!