ponedjeljak, 22. veljače 2010.

Dijabetes, šećerna bolest (Diabetes mellitus) i med

Pozor: sve navedeno u postu je informativne prirode, te se za eventualnu primjenu konzultirajte sa svojim liječnikom!!!!
Šećerna bolest je kronično stanje koje nastaje kad gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu zbog otpornosti stanica na njega (to stanje zovemo inzulinska rezistencija).

Posljedica je porast šećera u krvi jer ga mi i dalje unosimo hranom, ali on iz krvi otežano ulazi u stanice radi nedostatka ili nedjelotvornosti inzulina. Kao rezultat toga stanja, stanice organizma ne dobivaju energiju potrebnu za njihov rad.
Osnovna je osobina bolesti povišena razina glukoze u krvi. Višak glukoze "lijepi" se na stijenke malih i velikih krvnih žila te ih oštećuje. Ta oštećenja koja se događaju tijekom vremena nisu bolna, ali postupno narušavaju rad organa u kojima se nalaze krvne žile. Najčešće pogođeni organi, odnosno dijelovi tijela, su oči, bubrezi te  živčane stanice. Te promjene nazivamo kroničnim komplikacijama šećerne bolesti.
Primjena nektarnog meda kod dijabetesa daje dobar terapijski efekt, zahvaljujući fruktozi, mikroelementima (berilij, mangan, kalcij, stroncij, barij) i vitaminima koji zajedno djeluju slično kao i inzulin i stimuliraju gušteraču u proizvodnji hormona.
Primjena (pod kontrolom liječnika) podrazumijeva zamjenu dijela ugljikohidrata sa medom (40-50g podijeljeno u 4 obroka). Najprikladnije sorte su one sa većim udjelom fruktoze i vitamina (bagrem, suncokret, itd), te one sorte koje imaju niski glikemijski indeks.
Naša istaknuta stručnjakinja u području nutricionizma i biokemije Doc.dr.sc. Donatella Verbanac  sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u svom predavanju održanom na 6. Pčelarskom sajmu u Gudovcu pod nazivom "Med u prehrani i dijetoterapiji" ističe slijedeće (citat):



  • "I konačno, važno je istaći kakav utjecaj ima med, u usporedbi s običnim šećerom, na izlučivanje hormona inzulina iz gušterače. Obični se šećer sastoji od dviju molekula jednostavnih šećera: to su fruktoza i glukoza. Gotovo trenutno nakon konzumacije dolazi do ulaska tih tvari u krv. Glukoza direktno utječe na povećanje razine glukoze u krvi, što predstavlja signal gušterači da počne lučiti inzulin. Med, koji u svom sastavu ima u najvećem dijelu fruktozu, a malo glukoze, ne može u većem opsegu pokrenuti takva zbivanja u organizmu, pa blagotvornije djeluje na održavanje ravnotežnog nivoa glukoze u krvi. Pojedine vrste meda imaju i različiti glikemijski indeks, pa on ovisno o vrsti iznosi od 32 do 85, što znači da se pojedine vrste mogu dati i dijabetičarima i osobama sklonim obolijevanju od te bolesti. Najmanji glikemijski indeks ima med bagrema (u Rumunjskoj je pokazano da med dobiven iz bagrema na tom području ima glikemijski indeks 32)." 
American Diabetes Wholesale je online trgovina najpoznatijih i najkvalitetnijih proizvoda iz dijabetes branše. Za sada nema dostave u EU iako na stranici kažu da je moguće uskoro. Dostava do naših prostora je, naravno, moguća na način koji sam opisao ovdje .

    New! Diachieve Brand Diabetic Supplies & Health Products 468x60 Animated


    Zdravi i veseli bili!!!